Ποιοι ένστολοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας

Μέγεθος Κειμένου

Νέες ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση των ενστόλων προωθεί η κυβέρνηση. «Κλειδί» για την έξοδο αποτελεί ο υπολογισμός της «μάχιμης πενταετίας» στον συνολικό συντάξιμο χρόνο.


Όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας Ανεξαρτήτως θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη ορίου ηλικίας, υπό προϋποθέσεις.
Αναγκαία προϋπόθεση είναι η ύπαρξη τουλάχιστον 24,5 ετών ασφάλισης, τα οποία μάλιστα σταδιακά αυξάνονται από το 2011 και μετά.
Σημειώνεται πως η συνταξιοδότηση των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας γίνεται με βάση ειδικές διατάξεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, στην ειδική αυτή κατηγορία υπάγονται άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις (πλην του πολιτικού προσωπικού), στην Ελληνική Αστυνομία (πρώην Χωροφυλακή και Αστυνομία Πόλεων, Συνοριακοί Φύλακες, Ειδικοί Φρουροί), στο Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως και στους ένστολους -όπως και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους- καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το έτος υπαγωγής στην ασφάλιση.
Έτσι, όσοι ασφαλίστηκαν ή διορίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1993, ανήκουν στην κατηγορία των «νέων ασφαλισμένων», ενώ πριν από αυτή την ημερομηνία έχουμε τους «παλαιούς» ασφαλισμένους.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 δεν επηρεάζονται από όσες αλλαγές επήλθαν στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και στον χρόνο ασφάλισης αλλά και στον τρόπο υπολογισμού σύνταξης με τον ν. 3865/2010.

Από το 2011 «τρέχουν» σταδιακά μια σειρά αλλαγών, που επηρεάζουν όσους δεν είχαν μέχρι τότε προλάβει να κλειδώσουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Προσοχή, καθώς τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν τα πλασματικά έτη των τέκνων όπως προβλέπεται για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους.

Ωστόσο, «κλειδί» για την έξοδο αποτελεί ο υπολογισμός της «μάχιμης πενταετίας» στον συνολικό συντάξιμο χρόνο, υπό την προϋπόθεση πως έχουν συμπληρώσει 24 έτη και 6 μήνες πραγματικής υπηρεσίας.


ΠΗΓΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

7 Απριλίου - Υγείας
11 Απριλίου - Κατά της Ασθενείας Πάρκινσον
15 Ιουνίου - Κατά της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων
15 Σεπτεμβρίου - Κατά του Καρκίνου του Προστάτη
27 Σεπτεμβρίου - Καρδιάς
1 Οκτωβρίου  - Ηλικιωμένων
12 Οκτωβρίου - Αρθρίτιδας
14 Νοεμβρίου - Κατά του ΔιαβήτηTags

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ IN.GR

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία, Τρίτη Ηλικία, Ηλικιωμένοι Εφημερεύοντα Φαρμακεία, Τρίτη Ηλικία, Ηλικιωμένοι Αναζήτηση φαρμάκων, Τρίτη Ηλικία, Ηλικιωμένοι