Τι είναι η νόσος του πάρκινσον

Μέγεθος Κειμένου

Η νόσος του Πάρκινσον, ή ΝΠ όπως την αναφέρουμε μερικές φορές, είναι μια νευρολογική πάθηση με προϊούσα πορεία.

Χαρακτηρίζεται κυρίως από προβλήματα με την κίνηση του σώματος, γνωστά και ως «κινητικά συμπτώματα» - εκ των οποίων το πιο αναγνωρίσιμο είναι μάλλον ο τρόμος. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν και άλλα προβλήματα που δεν σχετίζονται με την κίνηση, όπως πόνος, διαταραχές ύπνου και κατάθλιψη, τα οποία ονομάζονται «μη-κινητικά συμπτώματα».

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Διακήρυξη για τη Νόσο του Πάρκινσον «Moving & Shaping» (2004), 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, όλων των φυλών και πολιτισμών, πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Η ηλικία έναρξης είναι συνήθως τα 60 έτη, αλλά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ένας στους 10 ανθρώπους διαγιγνώσκεται με τη νόσο πριν από την ηλικία των 50 ετών. Οι άνδρες προσβάλλονται λίγο συχνότερα απ’ ό,τι οι γυναίκες .

Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να αλλάζει τη ζωή του ανθρώπου, αλλά δεν είναι θανατηφόρος .

Τα συμπτώματά μου μεταβάλλονται με την πάροδο των ετών. Κάποιος είπε ότι η ζωή με τη νόσο του Πάρκινσον είναι σα να ζεις με έναν κλέφτη. Έχει υπό τον έλεγχό της όλες τις λειτουργίες μου, την όραση, το μυαλό, την πίεση του αίματος και τη θερμοκρασία του σώματος, καθώς και τη σεξουαλική μου ζωή. Όπως ο κλέφτης μέσα στη νύχτα, διαβρώνει το σώμα και την αξιοπρέπειά μου, με αποτέλεσμα να χάνω την ικανότητά μου να κινούμαι και να ελέγχω τον εαυτό μου. Επίσης, καταστρέφει τον ύπνο μου τη νύχτα. Η κατάσταση αυτή μεταβάλλεται από μέρα σε μέρα. Αλλά με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή και την άσκηση αισθάνομαι ότι κερδίζω κι εγώ λίγο .

Skjalvor 
Όσλο, Νορβηγία

 Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τη νόσο του πάρκινσον εδω

 

d

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

7 Απριλίου - Υγείας
11 Απριλίου - Κατά της Ασθενείας Πάρκινσον
15 Ιουνίου - Κατά της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων
15 Σεπτεμβρίου - Κατά του Καρκίνου του Προστάτη
27 Σεπτεμβρίου - Καρδιάς
1 Οκτωβρίου  - Ηλικιωμένων
12 Οκτωβρίου - Αρθρίτιδας
14 Νοεμβρίου - Κατά του ΔιαβήτηTags

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ IN.GR

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία, Τρίτη Ηλικία, Ηλικιωμένοι Εφημερεύοντα Φαρμακεία, Τρίτη Ηλικία, Ηλικιωμένοι Αναζήτηση φαρμάκων, Τρίτη Ηλικία, Ηλικιωμένοι